16/7/08

Περιβάλλοντα προσωπικής μάθησης (ΠΠΜ)

Με πιο τρόπο υποστηρίζουν με επιτυχία τα σχολεία την εξατομίκευση της μάθησης με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών; Η έρευνα που παρουσιάζουμε εδώ διερευνά τις σχέσεις μεταξύ ψηφιακών τεχνολογιών και κινήσεων που γίνονται σήμερα για την παροχή μιας πιο εξατομικευμένης μαθησιακής εμπειρίας.
Οι προτάσεις που γίνονται βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των χώρων μάθησης και την καλύτερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ξεκινάμε με την παρουσίαση ενός περιγραφικού μοντέλου της σχέσης μεταξύ μαθητευόμενων, των χώρων μάθησης μέσα στους οποίους λειτουργούν και των ψηφιακών τεχνολογιών. Εντοπίζουμε τέσσερις χώρους-κλειδιά (χώρος προσωπικής μάθησης, χώρος διδασκαλίας, χώρος του σχολείου και χώρος κατοικίας) οι οποίοι επηρεάζουν την εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητευόμενων. Σήμερα αυτοί οι χώροι δεν γίνονται καλά κατανοητοί με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι της θεσμοθετημένης και μη θεσμοθετημένης μάθησης των παιδιών να μην αναγνωρίζεται και να μην αξιολογείται. Στη συνέχεια, εξετάζουμε την εγκυρότητα αυτού του μοντέλου με τη χρήση ενδείξεων από διαφορετικά εθνικά ερευνητικά σχέδια τα οποία χρησιμοποίησαν μια μικτή μέθοδο σχεδιασμού με τη συλλογή ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων μέσω ομάδων εστίασης, συνεντεύξεων, δημοσκοπήσεων και εθνικών στοιχείων για την απόδοση των μαθητευομένων.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται εδώ προέρχονται από τις εκθέσεις μελέτης περιπτώσεων και περιλαμβάνουν παρατηρήσεις μέσα στις τάξεις καθώς και τα προσωπικά σχόλια των δασκάλων, των διευθυντών και των μαθητευόμενων. Με βάση τις επιπτώσεις αυτών των στοιχείων και του μοντέλου προσπαθούμε να κατανοήσουμε με ποιο τρόπο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στην εκπαίδευση.Στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό μοντέλο, ο σχεδιασμός του μαθησιακού χώρου γινόταν κυρίως υπό τον έλεγχο του εκπαιδευτικού οργανισμού και των δασκάλων. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του χώρου προσωπικής μάθησης μπορούν ακόμη να επηρεάζονται από τους δασκάλους και τους οργανισμούς, όμως ο σχεδιασμός αυτού του χώρου και οι χρήσεις της τεχνολογίας γίνονται υπό τον έλεγχο των μαθητευόμενων.
Η δημιουργία αποτελεσματικής μάθησης απαιτεί κατανόηση των διαφορετικών χώρων κατά την εξατομίκευση της μάθησης και ανταπόκριση στην αντίληψη και τη συμπεριφορά των μαθητευόμενων.

ΣυνεργάτηςJean Underwood, Professor of Psychology, Nottingham Trent University Philip E. Banyard, Senior Lecturer in Psychology, Nottingham Trent University