18/1/08

O λόγος & ο αντίλογος για μια έκθεση για το περιβάλλον...

ο λόγος...

Έχουμε την χαρά να σας ενημερώσουμε ότι το Έργο ΠολιτώνΟ Κρατικός Οργανισμός για τον Εθελοντισμό διοργανώνει φέτος εμπλουτισμένη και ανανεωμένη τη έκθεση «Κλικ στον Εθελοντισμό» με υλικό από την ιστορική διαδρομή και την ενεργό δράση του εθελοντισμού από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου 2008 στο εκθεσιακό χώρο του ΜΕΤΡΟ Συντάγματος. Παράλληλα, η Ομάδα Εργασία για το Περιβάλλον του Έργου Πολιτών, στον ανοικτό χώρο της Πλατείας Συντάγματος, πραγματοποιεί σε συνεργασία με 50 Εθελοντικές Οργανώσεις και Επιστημονικά Ιδρύματα έκθεση για το περιβάλλον με τίτλο «Ελλάδα, το Σπίτι μας», με την χορηγία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες για την αναγκαία προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας μας και να ενημερωθούν για τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων πάνω σε πέντε θεματικές ενότητες:

- Δάση-Εθνικοί Δρυμοί Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, Ο κύκλος του νερού, Ενέργεια και Βιοκλιματικά Πράσινα κτίρια.


Στο πλαίσιο της έκθεσης προγραμματίζονται ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και προσωπική ενημέρωση από εθελοντές περιβαλλοντικών οργανώσεων για την καθημερινή συμπεριφορά, που μπορεί να υιοθετήσει ο πολίτης, που ενδιαφέρεται να συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο για τον κόσμο γύρω μας.

Ευχόμαστε καλή χρονιά και κάθε επιτυχία στους στόχους σας!

Κατερίνα Περράκη

MSc Environmental Management


και ο αντίλογος....

Σχετικά με την εκδήλωση "κλικ στον Εθελοντισμό", την οποία οργανώνει το «Έργο Πολιτών» στο ΜΕΤΡΟ του Συντάγματος, σας ενημερώνουμε πως οι οργανώσεις μας δεν θα συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή.
Ο λόγος μη συμμετοχής μας στην έκθεση αφορά την άρνηση αποδοχής εκ μέρους μας του συντονιστικού ρόλου "του εθελοντικού δυναμικού της χώρας" και του "εγγυητή του ρόλου της Κοινωνίας Πολιτών" που έχει, ερήμην των περισσότερων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αποδοθεί στο "Έργο Πολιτών" με τον Ν. 3390/2005.
Όπως συνεχώς τονίζουμε, η ανεξαρτησία από κομματικούς και κρατικούς σχηματισμούς και ο αυτοπροσδιορισμός των στόχων και της δράσης αποτελούν κορυφαίο στοιχείο της ταυτότητας κάθε ΜΚΟ. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι καλωσορίζουμε οποιαδήποτε ενέργεια προβολής της εθελοντικής συμμετοχής στα κοινά, θεωρούμε πως η συμμετοχή σε δράσεις και η συνεργασία μας με φορείς που προβάλλονται ως συντονιστές του χώρου των μη κυβερνητικών οργανώσεων μόνο παρεξηγήσεις μπορεί να προκαλέσει, ενώ τεκμαίρει αποδοχή εκ μέρους μας του ρόλου που το "Έργο Πολιτών" ισχυρίζεται πως επιτελεί.
Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στην εκδήλωση και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις:
ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ
Μεσόγειος SOS, MΟm, Greenpeace, WWF Ελλάς